Äta och dricka

Mat

Det Katalanska köket bjuder på många typiska medelhavsingredienser såsom fisk, bröd, pasta, bönor, svamp, fläskkött, kyckling, lamm och – såklart – lokalproducerade olivoljor och grönsaker. Man finner en relativt stor variation i maten här, så den som tycker om att utforska olika typer av mat kommer att känna sig mer än tillfredsställd. Katalanska kockar är kända över hela världen för sin känsla för matlagning och smakkombinationer, och Barcelona toppar ständigt listor över världens bästa gastronomiska städer.

Det bästa och mest typiska sättet att äta mat i Barcelona är att beställa in ett helt bord fullt av olika smårätter, tapas, och sedan äta lite av varje. För att göra detta ska man gärna vara minst två personer. Till tapas dricker man närproducerat öl eller vin.

Tre av Barcelonas bästa tapasställen:

 • Tossa
  En kort promenad från kyrkan och landmärket La Sagrada Familia ligger detta mysiga tapashak. Här finner man hög kvalitet på maten, trevlig service och bra priser.restaurang i Barcelona
 • Morryssom
  Ett populärt ställe med en särskilt uppskattad paella. Vegetarianer njuter av den vegetariska paellan där allt kött bytts ut mot getost. Om kvällarna är Morryssoms terrass ett härligt ställe att mumsa på klassiska tapas och sippa på gott öl eller vin.
 • La Cava Fumada
  Föredrar man charmiga små guldkorn som kanske inte ser mycket ut för världen men bjuder på rejäla smaksensationer och ett familjärt bemötande, så är detta lilla tapasställe ett måste. Paradrätten här är Bombas vilket är panerade, köttfyllda potatisbollar.

Dryck

Vin

Bara i Katalonien finns det hela 11 kvalificerade vindistrikt. Ett välkänt och älskat mousserande, katalanskt vin är Cava. Man kallar Cavan för Kataloniens motsvarighet till fransmännens Champagne och odlar det främst i Penedès- och Anoiadistrikten. Moscatell är ett annat populärt vin som kommer från Emporadàdistriktet i Katalonien. Det är ett sött vin som har motsvarigheter i de flesta vinproducerande länderna i Europa.

När man är ute och äter i Barcelona får man ofta chansen att smaka områdets egna viner, en chans man absolut inte får missa. Det är förmodligen bara Madrid som kan konkurrera med Barcelona om bra viner i Spanien och här kan du läsa om hotell i Madrid som vi gillar.

Öl

Vad som kanske är ännu större i Barcelona än de fina vinerna är de bubblande ölhusen. Barcelona är ett fantastiskt ställe för den som gillar öl och utbudet av olika ölsorter är oändligt.

Tre exempel på ölhus där man finner ett stort utbud av öl – såväl hembryggt som importerat från när och fjärran – samt mysig atmosfär och god mat:

 • La Cerveteca
 • Gata Mala
 • Cerveseria Jazz